Fundaţia Alexandrion a găzduit delegația Ordinului Sfântul Andrei, Arhonii Patriarhiei Ecumenice, ȋn cadrul misiunii de promovarea a libertăţii religioase

Domnul Nawaf Salameh, Preşedinte Fondator Alexandrion Group şi Fundaţia Alexandrion:

,,Ȋmi doresc ca România să devină un model de libertate religioasă pentru celelalte ţări.’’

On Friday, June 10, 2022, an Archon delegation met with the Charge d’Affaires, a.i Mr. David Muniz, at the U.S. Embassy in Bucharest, Romania. The delegation is traveling to Romania as part of a religious freedom mission.

Fundaţia Alexandrion, parte din Alexandrion Group, a găzduit o delegaţie formată din creştini greco-ortodocşi din Statele Unite ale Americii, care aparţin Ordinului Sfântul Andrei, Arhonii Patriarhiei Ecumenice.

On Thursday, June 9, 2022, an Archon delegation visited the Romanian Presidency in Bucharest and had a meeting with Mr. Sergiu Nistor, Presidential Adviser – Department of Culture, Religion and National Minorities. The delegation is traveling to Romania as part of a religious freedom mission.

Delegaţia a vizitat România pentru a promova libertatea religioasă. Vizita face parte dintr-un tur desfăşurat ȋn Europa de Sud-Est, ȋn perioada 8-19 iunie 2022, pe parcursul căruia Arhonii și asociații lor se vor întâlni cu lideri religioși și politici cheie din România, Bulgaria și Grecia, pentru a discuta despre solidaritatea ortodoxă și libertatea religioasă și pentru a promova misiunea Arhonilor, subliniind bogăția etnică a ortodoxiei și respectul pentru cultura locală, și, mai presus de toate, caracterul său universal, transcendent.

On Friday, June 10, 2022, an Archon delegation met with government officials, Mircea Abrudean, Head of the Chancellery of the Prime Minister and Irina-Dumitrita Solomon, State Minister, at the Romanian Parliament. The delegation is traveling to Romania as part of a religious freedom mission.

Ei speră, de asemenea, să întărească și să creeze noi legături puternice între comunitățile ortodoxe din SUA și Biserica Mamă din Constantinopol și între țările ortodoxe, inclusiv România, Bulgaria, Grecia, Cipru, pe baza unui angajament comun puternic față de credința și tradițiile ortodoxe.

On Friday, June 10, 2022, an Archon delegation traveled to the Romanian Patriarchate and was received by His Grace Bishop Varlaam, assistant bishop to the Patriarch and Secretary of the Holy Synod of the Romanian Orthodox Church. The delegation is traveling to Romania as part of a religious freedom mission.

Din delegație fac parte Dr. Anthony J. Limberakis, Comandantul Național al Ordinului, Judecătorul B. Theodore Bozonelis, Vicecomandantul Național al Ordinului, Părintele Alexander Karloutsos, Consilierul Spiritual al Ordinului, domnul Nawaf Salameh – Arhon candidat, Președinte Fondator al Grupului Alexandrion și al Fundației Alexandrion, Arhonul John Mindala și Nicholas S. Kass, Director Executiv pentru Afaceri Corporative Internaționale ȋn cadrul Alexandrion Group, împreună cu o delegație însoțitoare formată din Dr. Maria A. Limberakis și doamna Helen Bozonelis.

Misiunea a început în România pe 9 iunie. Delegația s-a întâlnit cu domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar al Patriarhului Daniel al Întregii Românii și Secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, domnul Mircea Abrudean, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului Nicolae Ciucă, alături de doamna Irina-Dumitrița Solomon, Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, și David Muniz, Însărcinat cu Afaceri Ad-Interm la Ambasada SUA din România.

În seara zilei de 9 iunie delegatia a participat și la evenimentul dedicat sărbătoririi Zilei de naștere a Reginei Elisabeta a II-a, organizat de Ambasada Marii Britanii la București, un bun prilej pentru Arhoni și asociații lor de a se întâlni cu politicieni români, reprezentanți ai mediului de afaceri din România, presă și nu numai.

Un susținător puternic al libertății religioase și al dialogului între comunitățile interreligioase, Fundația Alexandrion a facilitat întâlnirile delegației ȋn România şi a promovat misiunea și mesajele sale în spațiul public.

Domnul Nawaf Salameh, Președintele Fondator al Grupului Alexandrion și al Fundației Alexandrion a declarat: „Grupul Alexandrion, Fundația Alexandrion, familia mea și eu însumi susținem libertatea religioasă de mai bine de 30 de ani, implicându-ne în inițiative și proiecte care mediază dialogul între diferite religii.

Constantin Brâncoveanu, patronul Fundației, a fost el însuși un promotor al libertății religioase și ne-am propus mereu să-i călcăm pe urme și să jucăm un rol asemănător cu cel pe care l-a jucat el acum 350 de ani în lumea religioasă. M-am născut și am crescut într-o familie cu mai multe religii, de asemenea, cei doi fii ai mei mai mari sunt greco-ortodocși, iar cel mai mic este catolic maronit. Pentru mine, libertatea religioasă este un drept al omului care este la fel de important ca dreptul la viață. Ȋmi doresc ca într-o zi România să devină un model de libertate religioasă pentru alte țări.

Acesta este motivul pentru care am fost atât de bucuros să invit și să primesc vizita delegației Ordinului Sfântul Andrei, Arhonii Patriarhiei Ecumenice și să o sprijin în misiunea sa. Sunt ȋn aceeaşi măsură mândru şi pentru că am fost nominalizat candidat Arhon și aștept cu nerăbdare să mă alătur Ordinului. Sfântul Andrei, patronul spiritual al României, s-a născut în Siria, într-un sat care se află la 16 kilometri de orașul meu natal, Marmarita, așa că la nivel spiritual tot ceea ce se ȋntâmplă ȋn acest context are sens pentru mine”.

Referindu-se la rolul Arhonilor, Dr. Anthony J. Limberakis, Comandantul Național al Ordinului, a spus: „Misiunea unică a Arhonilor Patriarhiei Ecumenice este de a lupta pentru libertatea religioasă, pentru Biserica Mamă din Constantinopol și pentru toți copiii lui Avraam, indiferent de credinţă. Avem programe în fiecare dintre cele 50 de state, care promovează libertatea religioasă ȋn numele Patriarhiei Ecumenice. Lucrăm cu Departamentul de Stat, Congresul American, Casa Albă și Comisia Americană pentru Libertatea Religioasă Internațională.”

Dr. Limberakis a explicat că procesul de selecție a unui Arhon este foarte riguros. Fiecare candidat are nevoie de binecuvântările Arhiepiscopului Elpidophoros al Americii și de aprobarea finală a Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic: „Un Arhon este nominalizat de un alt Arhon sau duhovnic. Aceștia propun persoana către entitatea de conducere a Ordinului Sfântul Andrei, numit Consiliul Național. Avem un comitet de selecție care examinează fiecare candidat. Analizăm care este poziția lor cu privire la libertatea religioasă a Patriarhiei Ecumenice, primim scrisoare de recomandare de la preoți și alți doi Arhoni. De asemenea, ne uităm la disponibilitatea candidatului de a-și oferi timpul și talentul Ordinului. Avem echipe de Arhoni experți în domeniul juridic, contabil, marketing sau branding.”

Despre trecutul și misiunea sa în Ordinul Sfântului Andrei și, de asemenea, despre vizita în România, părintele Alexander Karloutsos, Consilierul spiritual al Ordinului a spus: „Am fost foarte binecuvântat să fac ceea ce fac pentru Biserică. Sunt binecuvântat să fiu preot ortodox. Sunt binecuvântat să mă aflu pe acest mare pământ al României, cu tradiții spirituale ample pe care le admir foarte mult. Celebrul scriitor și filosof român Mircea Eliade a fost unul dintre oamenii care au adus Ortodoxia în SUA, dar din punct de vedere filozofic, și am un mare respect pentru el.”

Judecătorul B. Theodore Bozonelis, Vicecomandantul național al Ordinului a concluzionat: „Dorim să mulțumim Grupului Alexandrion, Fundației Alexandrion și domnului Nawaf Salameh pentru că ne-au găzduit. Apreciem afacerea domnului Salameh, deoarece o parte din ceea ce facem aici are legătură cu mediul de afaceri.

Ne aflăm în România şi datorită importanței strategice a României în ceea ce privește poziția sa în Uniunea Europeană (UE), precum și poziția strategică față de zona balcanică și față de problemele ortodoxiei române. Dorim să ne asigurăm că valorile pe care le aveți în România, precum și în alte țări, continuă, și libertatea religioasă ar trebui să facă parte din aceste valori tradiționale.

Am fost la Patriarhia Română și am vorbit despre faptul că vrem să dezvoltăm o relație continuă, nu vrem aceasta vizită să fie singulară. Am vizitat și Ambasada Statelor Unite din România și am vorbit despre probleme precum traficul de ființe umane care ne preocupă pe toți, refugiații ucraineni și trebuie să mulțumim României pentru tot ce a făcut pentru refugiați, nu doar prin Patriarhie, ci şi prin Guvern. Prin relațiile noastre cu guvernul SUA credem că putem sprijini acest parteneriat”.

În seara zilei de duminică, 12 iunie, delegația a plecat în Bulgaria și va vizita apoi Grecia, urmând să sosească în New York pe 19 iunie.

Despre Fundaţia Alexandrion

Fundaţia Alexandrion a fost înfiinţată că urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de companiile din cadrul Alexandrion Group. Sub umbrela Fundaţiei Alexandrion se derulează proiecte de peste 20 de ani.

Fundaţia Alexandrion urmează evoluţia Alexandrion Group. Fundaţia Alexandrion susţine activ cultura din 2014, prin intermediul Premiilor Constantin Brâncoveanu şi onorează excelenţa prin intermediul premiilor Constantin Brâncoveanu Diaspora şi Constantin Brâncoveanu International Awards. Prin premiile Matei Brâncoveanu, Fundaţia Alexandrion recunoaşte potenţialul de dezvoltare al tinerilor, pentru cercetare şi realizări excepţionale în domeniul lor de activitate.

De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta şi în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion premiază performanţa internaţională a sportivilor români din 2016. Fundaţia a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiade, din 2004 până în 2012, în încercarea de a încuraja tinerii sportivi să obţină cele mai bune rezultate.

Scroll to top